Ida Rolf

( grondlegster Structurele Integratie, ook bekend als Rolfing, New York 1896-1979 )

Structurele Integratie is een systeem van manuele therapie en sensomotorische onderwijs dat er op gericht is om de menselijke biomechanische structuur te verbeteren als geheel in plaats van bepaalde symptomen te behandelen. Ida Rolf begon met de ontwikkeling van haar systeem in de jaren '40 van de vorige eeuw. Haar doel was om de menselijke lichaamsstructuur te organiseren ten opzichte van de zwaartekracht.

Ida Rolf haalde haar doctoraat in Biochemie aan het College voor artsen en chirurgen aan de Universiteit van Columbia in 1920. Gedurende de daaropvolgende 12 jaar werkte ze aan het Rockefeller Instituut op de faculteit Chemotherapie en later aan de faculteit der Organische Chemie. Tijdens haar aanstelling aan het instituut, nam ze een sabbatical om wiskunde en atoomfysica te studeren aan het Zwitsers Technologisch Instituut in Zürich. (Deze universiteit telt onder de afgestudeerden 31 Nobelprijs winnaars, waaronder Albert Einstein.) Tijdens haar verblijf in Zürich studeerde ze gedurende de weekenden Homeopathie in Genève.

Gedurende vele jaren onderzocht ze alternatieve geneeswijzen zoals homeopathie, osteopathie, chiropractie, yoga en de Alexander Techniek. Ida Rolf nam een wetenschappelijk standpunt in, maar erkende tevens de waarde van de oplossingen die door middel van intuïtie werden gevonden. Ze geloofde dat onevenwichtigheden in de lichaamsstructuur belastend zijn voor het hele netwerk van spieren, fascia, pezen en ligamenten, waardoor in het hele lichaam compensaties worden gecreëerd.

Ida Rolf stelde deze fundamentele vraag: "Aan welke voorwaarden moet worden voldaan opdat de menselijke lichaamsstructuur geïntegreerd kan worden in de zwaartekracht, zodat de hele persoon optimaal en efficiënt kan functioneren?"

Het beantwoorden van die vraag was een centraal thema in haar levenswerk en ligt aan de basis van de soft tissue-manipulatie en bewegingsleer die nu Rolfing heet. Ida Rolf ontdekte dat opmerkelijke verbeteringen in lichaamshouding kunnen worden bewerkstelligd door het myofascial systeem van het lichaam te manipuleren. Een van haar grootste bijdragen aan het lichaamswerk was de ontdekking hoe belangrijk de zwaartekracht is voor de lichaamsstructuur, de bewegingscoördinatie, ruimtelijke waarneming en menselijke uitdrukking.

Om haar werk aan anderen door te kunnen geven en therapeuten op te leiden ontwikkelde ze een serie van tien sessies die nu de 'Ten Series' wordt genoemd.
Ida Rolf's diepgaande onderzoek naar verbetering van de gehele persoon door het lichaam te ordenen in de zwaartekracht heeft generaties van lichaamswerkers over de gehele wereld geïnspireerd.

"When the body gets working appropriately, the force of gravity can flow through. Then, spontaneously, the body heals itself."

ida1

 

ida2

 

ida3