Juliu Horvath

Juliu Horvath, 1942, Hongaar, is geboren en getogen in Roemenië, maar hij beschouwt zichzelf als een “universeel wezen”. De Juliu Horvath Method®, zoals het vroeger werd genoemd, werd ontwikkeld na zijn persoonlijke worsteling met chronische pijn en letsel. Na het dansen van hoofdrollen met de Roemeense Staatsballet en na 6 maanden in een vluchtelingenkamp kreeg hij politiek asiel door de Verenigde Staten. Hij verhuisde naar New York City. Hij werd danste bij de prestigieuze New York City Opera en toerde met balleticonen Margot Fonteyn en Jacques d‘Amboise. Uiteindelijk bracht zijn reis hem naar Texas, waar hij solist werd bij de Houston Ballet. Zijn danscarrière eindigde toen hij zijn achillespees scheurde en een aantal tussenwervelschijven in zijn rug beschadigde.

Aangetrokken tot Yoga sinds zijn kindertijd, begon Juliu Horvath zijn eigen vorm van Yoga te ontwikkelen om van zijn blessures te kunnen herstellen. Tijdens deze periode van intense zelfstudie ontwikkelde hij zijn methode die oorspronkelijk Yoga voor Dansers werd genoemd en die zich sindsdien heeft ontwikkeld tot GYROKINESIS® oefeningen. Daarna keerde hij terug naar NYC en begon zijn systeem te onderwijzen in de dansgemeenschap. Hij opende daartoe zijn eerste studio, White Cloud genaamd, in 1982.

Juliu droomde van een machine die dansers zou helpen een betere danstechniek te ontwikkelen. Zijn creatieve energie leidde hem tot de ontwikkeling van het GYROTONIC EXPANSION SYSTEM®, zoals we dat nu kennen. Na bijna 30 jaar is dit systeem sterk geëvolueerd. Het basisapparaat, de Pulley Towercombinatie, is een elegante, vloeiend gevormde eenheid gemaakt van hout en diverse katrollen en gewichten. Het verbetert de articulatie van wervelkolom en gewrichten, helpt kracht en soeplesse te ontwikkelen en het draagt bij tot sferisch en driedimensionaal bewustzijn van het lichaam. Heden ten dage hebben mensen van alle leeftijden en alle rangen en standen profijt van zijn systeem. Het Gyrotonic Expansion System werkt voor iedereen die kracht, flexibiliteit en coördinatie wil ontwikkelen. Het is nu te vinden in revalidatiecentra, dansstudio's, sporttraining en fitness-centra over de hele wereld.

"The octopus, the monkey and the cat are my basic models because they can move in any direction at any given time with strength and control because they have no restrictions."