Over Gary Ward

Bedenker van Anatomy in Motion -AIM- en het Flow Motion Model. Auteur van 'What the Foot?'

Kleine aanpassingen verhelpen pijnklachten

Toen Gary tijdens een vakantiebaan zijn eerste Bewust Onbekwame leerervaring met biomechanica opdeed via het aanmeten van skischoenen, merkte hij hoe iemands pijnervaring door het hele lichaam kan worden verplaatst met minuscule aanpassingen aan de voetmechanica via een steunzool voor de skischoen. Aan het eind van zijn werk in de bergen wilde Gary hier dieper op ingaan. Hij kwalificeerde zich als personal trainer, massagetherapeut  en volgde cursussen“Scientific Back Care”, “Scientific Core”, “Exercise Coach” and “Holistic Lifestyle”.

Wat maakt lopen disfunctioneel?

In 2006 besloot Gary geen cursussen meer te volgen. Hij zag dat de cursussen niet in staat waren om de rol van de voet in ons lichaam uit te leggen of zelfs maar te erkennen. WAAROM waren aanpassingen in de voet in staat om de pijnbeleving van de cliënt te verplaatsen? WAT was de invloed op de bio-mechanica van ons hele lichaam?
Hij ging het zelf verder onderzoeken. Lopen was het model dat hij kon observeren en de enige beweging die wij allen gemeen hebben. Hier begon het duidelijk te worden dat "Disfunctioneren" dat gewoonlijk via manuele en medische therapieën wordt behandeld, van nature functioneel in onze loopcyclus kan voorkomen of voorkomt. Dus de vraag is, wat maakt lopen "disfunctioneel"? Hij bestudeerde minutieus alle bewegingen in alle gewrichten tijdens de loopcyclus en bracht ze in kaart in zijn Flow Motion Model. Zijn methode heet Anatomie in Beweging -AIM-

Gary heeft "in kaart gebracht" wat het skelet doet in 0,60 - 0,80 sec. van de menselijke loopbeweging. Hij wordt wereldwijd erkend voor zijn werk rond 3D-voetmechanica, 3D-lopen en 3D-bewegen.


Probleem of oplossing?

Hoe werken je spieren, fascia en gewrichten als je in op de grond staat? Hoe is je relatie met de zwaartekracht? Anders dan op de behandeltafel... Ik vind het concept fascinerend omdat ik erdoor leer om heel precies waar te nemen hoe en waar ik(niet) beweeg. En mezelf de vragen te stellen:
Waar is mijn centrum?
Waarom ben ik daar niet?
Waarvoor is dit 'probleem' de oplossing?

AIM stelt je in staat om je bewegingsklachten op te lossen door simpelweg in al je gewrichten beter te bewegen. Omdat je voeten het fundament zijn waarop je staat begin je daar. Een set driedimensionale bewegingstesten die je regelmatig uitvoert is de basis om je hele bewegingsstelsel te reorganiseren. Daarvoor zijn er de...


Five big rules van AIM

  • Spieren verlengen voordat ze samentrekken
  • Gewrichten bewegen eerst, spieren reageren
  • Alles draait om het centrum
  • Waargenomen centrum bepaalt beweging, houding, pijn en potentieel
  • Perfectie is ingebakken en voorgeïnstalleerd
What the Foot?

Laat me je deze toelichten:
Spieren hebben het bewustzijn van je hele bewegingsbereik nodig om te weten waar het middelpunt is. Dus niet samentrekken vanuit een 'neutrale' positie. Spieren gaan juist werken als je je spier begint te rekken. Ze remmen je beweging dan enigszins af... Denk maar aan het gooien van een bal: je brengt je arm met de bal eerst naar achter, zodat er rek op je borstspier  staat. Dan gooi je veel effectiever omdat je spieren krachtiger samentrekken.
 
 Spierzwakte, of stijfheid door te lange of te korte spieren komen voort uit de positie van het skelet en de beweging van de gewrichten; de reactie die plaatsvindt leidt tot de remming van de spieren.
Gezonde beweging ontspant de spieren, bevordert gewrichtsintegriteit en stimuleert je zenuwstelsel. Eventuele bewegingsremmingen veroorzaken het tegenovergestelde effect.

 Balans is gewichtsmanagement en hoe je je zwaartepunt beheert.
Wanneer alle zwaartepunten (hoofd, ribbenkast, bekken) met elkaar zijn uitgelijnd wordt je centrum vinden gemakkelijk.

 Jouw waarneming van wat optimaal is bepaalt de houding die je aanneemt en de bewegingen die je (niet) kunt maken. Compensatie is de manier waarop je brein zich aanpast aan nieuwe omstandigheden, zoals een blessure, operatie of stress.

Je lichaam heeft van nature de capaciteit om druk en spanning beter te verdelen om alle bewegingen te vergemakkelijken. Je brein zal een postuur kiezen dat negatief lijkt en toch ondersteuning biedt voor een tijdelijk of vermeend probleem in het gehele systeem. Je lichaam weet hoe het zich moet positioneren om zijn beperkingen te overwinnen en toegang te krijgen tot zijn meest optimale staat voor NU. 


Gary Ward

Creator of Anatomy in Motion

Ik zie nooit echt iets als een probleem, ik zie dingen als informatie.

Ik ben geen grote fan van het woord disfunctie, omdat het iets wordt wat je wilt repareren, in plaats van iets wat je wilt begrijpen.

Als ik zie dat iemand zijn of haar voet uitdraait, in plaats van te denken dat ik dat moet indraaien om het te corrigeren, is het de informatie die ik van die persoon krijg dat hij of zij die voet uitdraait om die pronatie te kunnen genereren.

Je wilt niet vechten (tegen het lichaam) omdat we weten dat vechten conflicten creëert... je moet de obstakels wegnemen en de dingen aanmoedigen om te doen zoals ze bedoeld zijn te doen.

Ik zeg dat gewrichten spieren iets te doen geven.

De hersenen zullen altijd een 'tripod' vinden, als je geen gewicht kunt krijgen op het eerste middenvoetsbeentje, dan heb je het in het tweede.

De ruggengraat is hetzelfde als de voet, we moeten beweging krijgen in elk botje van de voet.

Hoe meer we de extreme mogelijkheden in onze beweging verkennen, hoe meer we het weefsel belasten. Hoe meer we het weefsel iets geven om te doen, hoe meer dat weefsel kan reageren, en wanneer het weefsel aan beide zijden een gelijke reactie heeft op de beweging, dan kun je in een rustige, gecentreerde positie gaan staan. Is AIM iets voor jou?

Vertel me wat je aanspreekt... 
(kennismaken is gratis)

Spring Pilates Maastricht