Over mijn achtergrond

En hoe kwam ik dan hier?

Ik heb een onconventionele weg gevolgd. Zoekend, tastend, intuïtief; wat past bij mij, waartoe voel ik me aangetrokken? Hoe los ik de problemen op die ik zelf in mijn lichaam ervaar? Wie helpt me daarbij? Die inspirerende ervaringen zijn leidend voor de wijze waarop ik werk.


In beweging

Ik was een beweeglijk en nerveus kind. Een buitenbeentje dat alles zelf wilde doen. Wilde dolgraag danseres worden en danste voor mezelf de sterren van de hemel. Mijn moeder deed aan yoga en meditatie. Dat was een serieuze zaak. Het lichaam diende gereinigd te worden van afvalstoffen opdat de geest zich naar hogere sferen kon begeven. Als kleuter keek ik gefascineerd naar de poses die ze aannam en probeerde ze ook... Soepel en buigzaam als ik toen was ging dat gemakkelijk. Om mijn onrust in te tomen moest ik van mijn moeder mediteren. Dagelijks oefenen in stilzitten en ademhalen en een mantra herhalen -goed voor de zelfbeheersing- was een kwelling. Ik telde de seconden tot ik van het meditatiestoeltje af mocht.


Verstijfd!

Na jaren zeuren mocht ik op klassiek ballet. Ik deed enorm mijn best, oefende dagelijks en vond de lessen heerlijk. Wel merkte ik dat ik niet zo lenig was als sommige andere klasgenoten, hoeveel ik ook rekte en strekte. Op een dag werd in de les de vrije improvisatie geïntroduceerd. Spontaan wat doen met wat je geleerd had... Mijn hele lichaam verstijfde en ik raakte in paniek. Ik had geen idee wat ik moest doen. Ik had geen idee waar het aan lag...


Ik doe niet meer mee

Op de school ging het niet goed. De basisschool was te gemakkelijk, ik verveelde me en werd gepest. Op de middelbare school kon ik me niet concentreren, voelde me niet veilig en was niet gemotiveerd. Thuis was een plek waar ik liever niet was. Op mijn 15e jaar verliet ik huis en school. Voelde me verdrietig en uitgeput. Ging het voortaan zelf uitzoeken. Ik wist wat ik niet wilde, maar nog niet wat ik wél wilde.  Verdiepte me in diverse psychologische theorieën om mijn toestand en situatie beter te begrijpen.


Begrijpen waarom

Ik ging in therapie. Leerde om te communiceren en mijn emoties te herkennen. Toch zat ik niet veel beter in mijn vel. Miste een gevoel van levendigheid. Mijn lichaam deed op sommige plaatsen steeds pijn en leek tegelijkertijd op andere plekken verdoofd.
Ik probeerde allerlei dansvormen uit; oriëntaalse dans, diverse stijlen moderne dans. Ging een jaartraining dansimprovisatie doen. Kreeg steeds meer last van pijn en spanning in mijn lichaam. De pijn was zo hevig dat ik stopte met bewegingslessen. Ik móest uitzoeken waardoor het kwam.


Lichaamswerk

Op zoek naar betekenis en verbinding met mijn lichaam ontdekte ik de lichaamsgerichte psychotherapie Postural Integration. Het kernidee is dat je karakteristieke postuur een gestold, vastgehouden spanningspatroon is dat typisch is voor het soort gevoelens en gebeurtenissen waarmee vroeg je in je leven bent geconfronteerd en die je karakter hebben gevormd. Door middel van veelal langzame, soms diepe 'strokes' wordt het bindweefsel, -fascia- losgemaakt zodat je weer vrijer kunt bewegen en vastgehouden gevoelens naar boven kunnen komen.. Houdings-en bewegingspatronen worden gestructureerd en geïntegreerd met gedachten, gevoelens en emoties. De wereld van Lichaamswerk ging voor me open.


Structurele integratie

Na een aantal cursussen die me dieper in contact brachten met  de emotionele kant van mijn lichaam ging ik in opleiding tot Postural Integrationtherapeut. Leerde gebruik maken van concepten, behandelingen en bewegingsmethodes die ik ook heden ten dage onderzoek, ontwikkel en toepas. Om een paar te noemen: Bio-energetische Karakteranalyse, Cranio-Sacrale therapie, Feldenkreis methode, ervaringsgerichte anatomie, Bodyreading, Rolfing ... Eén aspect in het bijzonder is me blijven boeien:  Structurele uitlijning en balans en de rol van fascia in de lichaamshouding zoals onderzocht en beschreven door Ida Rolf, één van mijn helden. Ze had een scherp oog voor de samenhang tussen fasciale spanningspatronen en de emotionele context. Zonder haar baanbrekende werk en dat van haar studenten van de Rolf Academy wisten we nu niet hoe belangrijk de rol van fascia voor ons lichaam en gevoel van welbevinden is. De vraag: ‘Wat veroorzaakt wat?’ verschoof naar: ‘Hoe verhoudt het zich tot elkaar, hoe hangt het samen?’


Tussentijds

Na de opleiding was ik nog geen 30, terwijl mijn cliënten vaak ouder en in een andere levensfase waren. Ik miste de overtuiging dat ik voldoende bagage had om zo’n veelomvattende therapie te kunnen geven. Deed waar ik me goed bij voelde: Gaf massagecursussen, Fascial Release behandelingen, bio-energetica cursussen en Argentijnse Tangolessen. Voor mijn levensonderhoud werkte ik in een drukkerij. Toen knapte in 2002 de internet-bubbel, het werd crisis en ik verloor mijn baan. Weer tijd voor mijn lijf!


De kaart van het gebied

In 2001 kwam Thomas Myers, een voormalig student van Ida Rolf, met het baanbrekende boek Anatomy Trains. De navigatiekaart van myofasciale anatomische connecties door het hele lichaam. Ik was dolgelukkig. Tot dan toe had ik fascia -letterlijk- vooral op de tast gevoeld en onderzocht, nu was er een echte kaart! Anatomy Trains was voor mij een hernieuwde kennismaking met de functie en structuur van fascia. Het was ook de aanzet tot een uitbundige ontwikkeling in wetenschappelijk onderzoek en publicaties op dit gebied over de hele wereld. Maar hoe zat dat met fasciale connecties in beweging?


Fitness en Pilates

In de sportschool werkte ik aan mijn conditie. Aan sommige buikspieroefeningen had ik een hekel. Het ging me te snel, ik voelde me onhandig en ongecoördineerd. Mijn onderrug protesteerde. Ik deed de bewegingen, maar voelde me niet betrokken. Mijn trainer adviseerde me Pilates te proberen, een Amerikaanse body-mind bewegingsmethode die in Europa net bekend werd. Pilates bleek in een aantal aspecten verrassend veel overeenkomsten te hebben met de ervaringsgerichte bewegingsmethodes die ik al kende. Een nieuw perspectief opende zich: Terwijl ik overdag werkte als helpdeskjuffrouw bij een callcenter las ik alles wat los en vast zat over fascia en anatomie en begon aan mijn opleiding tot Pilatestrainer.


Bewegen van binnenuit

De essentie van de Pilatesmethode interesseerde me, maar ik had een broertje dood aan de hype die eromheen hing. Mijn lijf was zeker niet klaar voor het soort Power Pilates dat toen in zwang was. Mijn eerste Pilatesopleider en werkgever was inhoudelijk niet sterk. We kregen een conflict over mijn examenuitslag waarna ik in 2004 studio Spring Pilates opende. Hier kon ik zelf de inhoud van mijn lessen bepalen. Ik kon leven van de lessen die ik gaf en zei mijn baan bij het callcenter op. Voltooide mijn opleiding tot ‘comprehensive’ Pilatestrainer en later gyrokinesis® trainer en gyrotonic® trainer bij een uitstekende mastertrainer. Volgde cursussen bij ontwikkelaars van somatische bewegingsmethodes, o.a. Liz Koch en Eric Franklin. Verdiepte me in het ervaren van anatomie van binnenuit. De integratie van Anatomy Trains in mijn behandelingen en bewegingslessen kreeg vorm. Langzamerhand werd ik de ervaren bewegingsbeoefenaar die ik wilde worden.


UM Sport Pilatestrainer

Van 2005 tot in 2017 gaf ik voor Maastricht University Pilates en Natural Flow cursussen. Ik leerde er veel. In het begin gaf ik het soort lessen dat ik zelf gewend was van mijn mastertrainers. Al snel ondervond ik dat ze te complex waren voor onervaren bewegers en daardoor niet de kwaliteit van beweging tot gevolg hadden die ik graag wilde overdragen. Ontwikkelde een scherp oog voor de beweegproblemen waar studenten tegenaan liepen en bedacht passende oefeningen. De universiteit veranderde; alles moest sneller en werd vluchtiger. Studenten engageerden zich minder voor cursussen en hadden meer behoefte aan inlooplessen. Zo wilde ik niet lesgeven, dus we namen afscheid.

Pilates Maastricht University


Pijn in beweging

Ondertussen had ik geen klachtenvrij lichaam. Pijn in mijn rug en benen na langere wandelingen. Op den duur vermeed ik de trap op te lopen... Overbelast. In mijn omgeving kende ik geen mensen die fascia in hun behandelingen integreerden. Fysiotherapie bracht geen soelaas. Ik had behoefte aan een integrale methodiek die ik zelf zou kunnen toepassen om mijn problemen op te lossen. Gelukkig was er op het gebied van fascia veel in beweging. Tijd voor verbetering en verdieping!


Embodied learning

Ik nam les van een aantal mensen die me al langere tijd inspireerden. Volgde Anatomy Trains Myofascial release and Structural Balance cursussen met Thomas Myers en James Earls om meer te leren over de behandeling van fascia in relatie tot postuur en beweging.
De cursus Anatomy Trains in Motion met Karin Gurtner voelde als 'thuiskomen'. Haar Slings in Motion Training evenaart de efficiëntie van de klassieke manuele fasciabehandelingen die tot nu toe gangbaar waren. Haar boek 'Slings essentials' is een schat aan informatie en inspiratie voor mijn Fascia in beweging-lessen.
Van James Earls las ik het boek ‘Born to walk’, en volgde zijn cursus ‘Walking the lines’ over Anatomy Trains en lopen; efficiënte en geïntegreerde beweging door optimaal gebruik te maken van de fasciale verbindingen. Ik ontwikkelde een beter looppatroon. Dit inspireerde me om cursussen over ‘beter lopen’ te geven.
Toen las ik 'What the Foot?' van Gary Ward. Een prikkelende eyeopener over 'voetpostuur' en de effecten daarvan op je hele postuur inclusief de bewegingsbeperkingen die daaruit voortvloeien. Volgde de intensieve Anatomy In Motion immersion course bij Gary Ward. Deed een tweede training over het Flow Motion Model. Anatomy In Motion leert je de mobiliteit van al je gewrichten, spieren en fascia te balanceren rond je centrum in beweging. Ik gebruik het in al mijn lessen.


Beweeglaboratorium

In de afgelopen 17 jaar is studio Spring Pilates een ruimte geworden waarin opdoen van kennis en ervaringen in beweging van binnenuit centraal staan. De aandacht voor ademhaling, uitlijning in houding en beweging, coördinatie en 'flow' helpen je voelen hoe je beweegt en wat het licht en gemakkelijk maakt. Je ontwikkelt hierdoor een innerlijk referentiesysteem om je bewegingen te onderzoeken en nieuwe manieren van bewegen te leren.
Mijn Pilates- en Gyrokinesis training, moeiteloos-lopen lessen en fascia-behandelingen brengen je in contact met je innerlijke ruimte en structuur. Zo leer je waarnemen waardoor je bewegingsbeperking wordt veroorzaakt en ontdek je hoe je je verloren bewegingsvrijheid weer herstelt. Zodat je weer kunt bewegen in reactie op je wensen en behoeften, niet volgens je beperkingen. Mijn benadering is persoonlijk en betrokken, met een open oog en oor voor de persoon die jij bent. Ik help je om vrijer te bewegen dan je lange tijd hebt gedaan.


Mijn ideaal

Mijn doel is om een verschil te maken. Ik zou willen dat je meer begrip en aandacht hebt voor hetgeen je lichaam je vertelt. Zodat het gemakkelijker wordt om moeiteloos te bewegen en er plezier mee hebben. Mijn middel is beweging van binnenuit. Ik verruim mijn kennis en vaardigheden omdat ik het me enorm inspireert, ik kan het niet laten. Ik hoop dat ik sterk genoeg word om in dit aspect de wereld te veranderen, al is het op kleine schaal.


Opleidingen

Ik heb het geluk dat ik van deze trainers en therapeuten persoonlijk les heb (gehad). Het zijn veelal originele ontwikkelaars en auteurs. Hun visie en methodes hebben diepgaande invloed op mijn werkwijze en die van andere hedendaagse holistische professionals.
Van sommigen is op internet een 'about' of een video te vinden. Die links kun je aanklikken zodat je een indruk van hen kunt vormen. Anderen prefereren nu op de achtergrond te blijven.

Klassiek ballet en moderne dans met verschillende leraren
Jaartraining moderne dansexpressie met Sjannie Vos

Body and Mind Academy
*Body Ecstatic cursus met Rashma Schaefer-Buss
*Primal therapie cursussen met Sarojini de Krom
*Jaartraining Tantra en Intimiteit met Sarojini de Krom
*Vierjarige opleiding Postural Integration met Jack Painter en Rashma Schaefer-Buss
*Jaartraining Sexual grounding en Bio-Energetische Karakteranalyse met Willem Poppeliers

Tien jaar Argentijnse Tango met Margreet Sweerts en Leon van Kleef

Gecertificeerd Pilatestrainer level 2, 3 en Comprehensive level met Kelly McKinnon
*Mat
*All Apparatus

Gecertificeerd trainer Gyrokinesis level 1 met Kelly McKinnon
Speciale cursussen:
*Gyrokinesis Breathing legacy cursus met Juliu Horvath
*Gyrokinesis LOTUS BLOSSOM®

Gecertificeerd trainer Gyrotonic level 1 met Deborah Lynn
Speciale cursussen:
*Gyrotonic Therapeutic application for the Pelvic girdle
*Gyrotonic Principles in the context of Osteopathy
*Gyrotonic Psoas Principles
*Gyrotonic Fascial Body

Anatomy Trains cursussen
Masterclass BodyReading/visual assessment met Thomas Myers -auteur en grondlegger 'Anatomy Trains'
Fascial Release Technique-online met Thomas Myers
Body Reading the lines-online met Thomas Myers
Anatomy Trains in Motion met Karin Gurtner -auteur diverse boeken over Fascia in beweging
Fascial Release and Structural Balance series met James Earls -coauteur 'Fascial Release for Structural balance' met Thomas Myers, auteur 'Born to Walk'
*Arches and Legs
*Fans of the Hip
*Walking the Lines

Anatomy in Motion -AIM-
*Finding Centre Immersion cursus met Chris Shritharan and Gary ward -auteur 'What the Foot?'
*Flow Motion Model cursus met Gary Ward en Christopher Sritharan

Franklin workshops knieen, rug en nek met Eric Franklin -auteur diverse boeken Franklin methode
Psoas Core Awareness cursus met met Liz Koch -auteur diverse boeken over de psoas
Bartenieff cursus met Marieke Delannoy
Fascial Fitness cursus met Stefan Dennenmoser
Triggerpoint workshop- Foamrolling met Triggerpoint

Wil je met me werken?

Een oriënterend gesprek om de mogelijkheden door te nemen?  Stuur me een email!
 
(kennismaken is gratis)

Spring Pilates Maastricht