Fascial Release methode

Fascia - bindweefsel - is het weefsel dat al onze organen, spieren en gewrichten omhult, doordringt, ondersteunt en met elkaar verbindt. Sommige delen van het bindweefsel zijn van nature stug, andere delen zijn flexibeler. Normaliter is het spierbindweefsel, ook wel myo-fascia of ‘deep tissue’ genoemd, ontspannen en enigzins rekbaar. Wanneer je beweegt kunnen de naast- en over elkaar liggende lagen fascia langs elkaar glijden. Onder invloed van een verkeerde lichaamshouding, stress, overbelasting, (oude) blessures en trauma’s wordt het bindweefsel stugger en verkleven de lagen met elkaar. Het voelt dan alsof je 'jasje' te strak zit. Dit kan leiden tot pijn tijdens strekken en bewegen en verlies van flexibiliteit.

Verlengen
Fascial Release is een vorm van( zelf-) massage. Het wordt beoefend volgens een specifieke richting en volgorde die aansluit bij het neuromusculaire systeem. Het principe is eenvoudig: Je rolt over een bal of roller vanaf de oorsprong van de spieren naar de aanhechting. Hierdoor ontspant en verlengt de spier in de richting van de aanhechting. Tijd en het gewicht van je lichaam zijn je belangrijkste middelen. Naarmate je vertrouwder bent met de techniek en het gevoel, kun je steeds gemakkelijker en dieper werken, blokkades oplossen, je energie vrij laten stromen en een diepgaande ontspanning bereiken.

Gebruik van de adem
Het werken met de ademhaling is essentieel voor het bereiken van het doel: verlenging van de spieren, ruimte in de gewrichten, balans tussen de delen van het lichaam. Door de adembeweging te richten op de plaats waar de bal contact maakt wordt je lichaam van binnenuit gestrekt en kun je vastgehouden spanning loslaten.

BodyMind verbinding
Tijdens Fascial Release vormt de bal of roller de brug tussen lichaam en geest. Je gaat lichaamssignalen herkennen en interpreteren. Je leert adequaat te reageren en antwoorden te vinden op de behoeften van je lichaam. Je inzicht in de verbanden tussen je fysieke spanningspatroon, je dagelijkse bezigheden en je gevoelsleven verdiept zich. Terwijl je lichaam leert onspannen raakt je geest betrokken bij dit proces en komt zo tot rust.