Over Joseph Pilates

Bodymindpionier, Mönchengladbach 1880- New York 1967

Modern en onconventioneel

Joseph Pilates was een creatieve onconventionele man die zijn tijd ver vooruit was.  Als kind leed hij aan astma, rachitis en reuma. Om hiervan te genezen beoefende hij gymnastiek en werd al op jonge leeftijd een bekwaam atleet, skier en duiker. Hij bestudeerde oosterse bewegingssystemen zoals Yoga en Zen en antieke Griekse krijgskunst. Dit wekte zijn interesse in de wisselwerking tussen het menselijk spierstelsel, de adem en de geest en hij ontwikkelde een holistisch oefenprogramma dat hij 'Contrology' noemde.


Fit van lichaam en geest

Uitgangspunt was zijn idee dat de druk van het dagelijkse bestaan, milieuvervuiling en gebrek aan gezonde lichamelijke beweging tot stress en ziekte leidt. Hierdoor kunnen we onze dagelijkse taken minder goed aan, we kunnen niet meer ontspannen en verliezen het vermogen om te genieten. Om op een soepele, natuurlijke manier om te gaan met alle eisen die het leven aan ons stelt, moeten we lichamelijk en geestelijk fit zijn. Centraal in Contrology staat het creëren van balans van lichaam en geest, met als doel het bereiken van gezondheid en geluk. Pilates ontwierp zelfs meubilair dat een betere zit-en lighouding bevorderde.

Joseph Pilates leading a body conditioning class on the Tea Garden platform, ca. 1943

Moeiteloze inspanning

Pilates oefeningen worden uitgevoerd in series vloeiende bewegingen waarbij zowel de geest als het hele lichaam is betrokken. De nadruk ligt op de kwaliteit van de uitvoering. De bedoeling is dat je zo traint dat je de oefeningen automatisch goed uitvoert. In Pilatestraining zijn weinig herhalingen; precies genoeg om de optimale versie voor dat moment uit te voeren.

Het ‘Powerhouse’ staat in de methode centraal: het versterken en balanceren van de diepe rugspieren, buikspieren en bekkenbodemspieren, zodat een stabiel spiercorset wordt opgebouwd.


Pilates Mat en Apparatus

Het oefenprogramma de ‘Mat’ is de basis van zijn methode.  De zwaartekracht is daarbij het enige hulpmiddel. Pilates ontwikkelde daarna diverse apparaten zoals de Cadillac, Barrel, Chair en Reformer die zijn methode ondersteunen. Deze apparaten werken met weerstand van springveren.


Pilates Reformer-training

Joseph Pilates trainde voornamelijk atleten en balletdansers, dat waren zeer pittige trainingen. Hij was streng en eiste niet minder dan het allerbeste van zijn studenten. Wil je zien hoe dat ging? Kijk hier naar een oude opname. (Mijn trainingen zijn een stuk relaxter, maar evengoed effectief ;)

Geïnteresseerd in Reformer training?


De kennismakingsserie van 3 lessen kost 125,-
Intakegesprek is gratis

 Maak een afspraak!

Spring Pilates Maastricht