Over Juliu Horvath

Juliu Horvath, 1942, Hongaar, is geboren en getogen in Roemenië, maar hij beschouwt zichzelf als een “universeel wezen”. De Juliu Horvath Method®, zoals het vroeger werd genoemd, werd ontwikkeld na zijn persoonlijke worsteling met chronische pijn en letsel. Na het dansen van hoofdrollen met de Roemeense Staatsballet en na 6 maanden in een vluchtelingenkamp kreeg hij politiek asiel door de Verenigde Staten. Hij verhuisde naar New York City. Hij werd danste bij de prestigieuze New York City Opera en toerde met balleticonen Margot Fonteyn en Jacques d‘Amboise. Uiteindelijk bracht zijn reis hem naar Texas, waar hij solist werd bij de Houston Ballet. Zijn danscarrière eindigde toen hij zijn achillespees scheurde en een aantal tussenwervelschijven in zijn rug beschadigde.

Aangetrokken tot Yoga sinds zijn kindertijd, begon Juliu Horvath zijn eigen vorm van Yoga te ontwikkelen om van zijn blessures te kunnen herstellen. Tijdens deze periode van intense zelfstudie ontwikkelde hij zijn methode die oorspronkelijk Yoga voor Dansers werd genoemd en die zich sindsdien heeft ontwikkeld tot gyrokinesis® oefeningen. Daarna keerde hij terug naar NYC en begon zijn systeem te onderwijzen in de dansgemeenschap. Hij opende daartoe zijn eerste studio, White Cloud genaamd, in 1982.

Juliu droomde van een machine die dansers zou helpen een betere danstechniek te ontwikkelen. Zijn creatieve energie leidde hem tot de ontwikkeling van het gyrotonic expansion system®. Het basisapparaat, de Pulley Tower-combinatie, is een elegante, vloeiend gevormde eenheid gemaakt van hout en diverse katrollen en gewichten. Het verbetert de articulatie van wervelkolom en gewrichten, helpt kracht en soeplesse te ontwikkelen en het draagt bij tot sferisch en driedimensionaal bewustzijn van het lichaam.


Gyrotonic principes

Intentie
"intentie is de sturende kracht die het lichaam beweegt." De manier waarop je je blik richt stuurt de beweging in de gewenste richting.

Stabilisatie door contrast
 In plaats van stabilisatie te creëren door je lichaam in een bepaalde positie 'vast' te houden, stimuleren Gyrotonic oefeningen je om een evenwicht te vinden tussen het naar buiten strekken en uitreiken en naar binnen trekken vanuit het centrum van je lichaam. Deze tegenstelling is niet statisch; er is een continue golfbeweging van reiken en terughalen.

Decompressie van de gewrichten
Gewrichten die teveel zijn gecomprimeerd kunnen niet vrij bewegen. Decompressie van de gewrichten wordt bevorderd door stabilisatie door contrast. Hiertoe maken je gewrichten een 'scheppende', rondgaande beweging. Er ontstaat zo meer ruimte en doelmatige efficiënte kwaliteit van bewegen.

Coördinatie van beweging en adem
 Elke beweging heeft een overeenkomstig adempatroon. Over het algemeen adem je in tijdens de strekkende of openende fase van de beweging, en adem je uit tijdens het samentrekken, of sluiten.

Juliu Horvath

Creator of the Gyrotonic expansion® system

Work within the comfort zone of your body, move without effort and with a smile in your heart. Be kind to yourself and don’t compare to others.
Watch what happens – you will grow and your body will evolve.Nieuwsgierig naar Gyrotonic Personal Training ?


De kennismakingsserie van 3 lessen kost 125,-
Intakegesprek is gratis

Maak een afspraak!

Spring Pilates Maastricht