Essential Pilates

Essential Pilates groepslessen

Pilates klassiekers met een twist; stabilisatie en mobilisatie van je onderrug en core. Ontdek hoe je je diepliggende spieren dynamisch kunt inzetten in buigingen en rotaties. Integratie van de oefeningen die dagelijkse handelingen zoals zitten, gaan staan, lopen, tillen, bukken, reiken en draaien makkelijker maken.

Pilates beoefenen is niet aan leeftijd gebonden en in principe ook niet aan lichamelijke beperkingen, omdat je oefeningen worden aangepast aan je conditie, mogelijkheden en ervaring.

Somatic Ease

Aan het begin van elke les nodig ik je uit om je aandacht naar je lichaam te brengen. Ik vraag je: Hoe gaat het met jou? Is er iets waar je lichaam nu behoefte aan heeft? Moet ik ergens rekening mee houden? Dat doe ik niet voor niets. Jouw antwoord is voor mij weer inspiratie om oefeningen net even anders te presenteren, zodat ze tot jóuw lichaam spreken.

Doel van mijn lessen is wat met een mooi woord 'Somatic Ease' wordt genoemd; het vermogen om je gemakkelijk te voelen in je lichaam, de behoeftes ervan te onderkennen en daarnaar te handelen. Dat leer je vanzelf als je er iedere les aandacht aan geeft. 

Ervaringsgerichte anatomie

Ik ben geïnteresseerd in de structuur van het lichaam en vooral in de gewaarwording daarvan. Over het algemeen denken we daar pas over na als die gewaarwordingen onprettig worden.... Zoals één van de deelnemers het zei: "ik ervaar mijn lijf als een grote zak met van alles erin, ik snap daar niets van."

Ik kan je uit ervaring vertellen dat het fijn kan zijn om je binnenkant te te leren kennen. Om als het ware met het lichtje van je aandacht in die onbekende ruimte rond te kijken. Ah, dus zó voelt mijn psoas rechts en zo voelt hij links... heel verschillend! Hangt dat samen met mijn rug die vaak aan één kant gevoeliger is dan aan de andere kant?

Begrijpen en voelen hoe je lichaam functioneert is de basis om goede, duurzame keuzes te maken in de manier waarop je je oefeningen doet. Zodat je jezelf niet forceert, maar aanvoelt waar je grenzen zijn. Zo kun je ze veilig verruimen.

Kwaliteit van beweging, aandacht en tijd


In de Essential Pilates lessen gebruik je klassieke en eigentijdse hulpmiddelen zoals de Spring Pilates Unit en de grote stabiliteitsbal.

De Spring Pilates Unit geeft je weerstand en stabiliteit door middel van spiraalveren. Ze helpen je om je oefeningen te vertragen en aandachtig waar te nemen hoe en waar je beweging initieert. De kwaliteit ervan te voelen. Bijvoorbeeld door wervel voor wervel af te rollen en op te rollen.  Door je tegendruk te geven, waardoor je je gewrichten beter voelt. Zo geef je jezelf tijd om spieren, fascia en gewrichten die stijf zijn weer mee te laten doen.

Dit is het verschil tussen een work-out zoals bijvoorbeeld 'bootcamp' en leren bewust, anders en beter te bewegen. Je ontdekt spieren waarvan je niet wist dat je ze had!

Pilates met de stabiliteitsbal


Je bent met je lichaam in contact met de bal. De bal rolt en wiebelt enigzins.... Mobiliserend en versterkend voor de spieren rond al je gewrichten.

Zittend, knielend, liggend, staand. Dynamische balans tussen je diepe stabilisatiespieren en je grote beweegspieren.

Afwisseling tussen comfortabele verfijning van coördinatie, speelse uitdaging en diepe ontspanning.

Pilates fundamentele principes

  • concentratie tijdens de uitvoering

  • beweging initiëren vanuit je centrum
  • controle over hoe en waar je beweegt of stabiliseert
  • precisie en aandacht voor de details
  • ademhaling die beweging verbindt en ondersteunt

  • uitlijning van lichaamsdelen in relatie tot elkaar

  • vloeiend bewegen en vloeiende overgangen

  • integratie van alle bovengenoemde principes

Doe je een proefles mee?

Kijk op het lesrooster,

stuur me dan een email.

proefles is gratis

Spring Pilates Maastricht